Random header image... Refresh for more!

Diari espiritual, un any amb Gandhi

Avui, 30 de novembre: “Les imatges són un ajut a la veneració“.

Diuen que una imatge val més que mil paraules, i la frase d’avui jo la oriento en aquesta direcció, i més quan he llegit i vist aquest article de Unescocat, Mirades en diàleg, aleshores tot queda més clar. Certament per Gandhi tot parla de Déu (Veritat), aleshores es lògic que tot li serveixi per venerar i donar gràcies, tot ajuda a la pregària, al recolliment, al retrobament personal amb el sentit de la vida que ens ve donada. També voldria aportar una mica més de llum al tema de la veneració d’imatges amb aquest treball, Llegim els símbols, del Museu Episcopal de Vic. Opinable, com tot, eh?

La troballa d’avui: la web de l’Institut Català d’Antropologia (l’ICA), que des de 1978 té com a objectiu treballar per difondre els coneixements i pràctica de la disciplina antropològica i per crear un espai de discussió, investigació i aprofundiment científic de la societat i cultura a Catalunya. Les temàtiques tractades són amplies i diverses: minories ètniques i marginació social, societats americanes i africanes, societats rurals i urbanes, moviments migratoris, metodologia i pensament històric, antropologia i salut, treball i família, estudis de gènere, religió, etnomusicologia, … etc. Quin món…Déu meu!

Sigui útil! Salut!

2 comments

1 fenix { 11.30.08 at 2:12 pm }

Paraules d’en Joan ,en el comentari d’avui:
“tot ajuda a la pregària, al recolliment, al retrobament personal amb el sentit de la vida que ens ve donada”.

Un dia en que tenia el cor trancat a bossinets petits,i la meva ment era com un caball desbocat ,vaig sentir que es cert”Una imatge val mès que mil paraules”. No sé si vaig entrar-hi a la Basilica a buscar el soseg com moltes vegades havia fet ,en els ultims temps .No ho sé !!.
Peró aquell dia el vaig veure :
El Crist que hi ha a basilica de Montserrat ,entrant en la tercera o quarta capella , a l’esquerra. Si vaig entrar aquell dia en aquell
racó va ser perque em va semblar que Ell, estava molt solitari i a les fosques .Vaig asseurem una estona per poder “parlar” amb ell. No !!
esperava resposta , estic avessada a no trovar respostas . He après que les respostes son a dins meu i que les tinc de saber trovar jo sola.
Al tocar-li els peus vaig sentir una pau i em va semblar que ja no
estabem tant sols ,ni ell ni jo. Ara, despres d’un temps ,quan ;la soletat ,rabia ,anyorança ,és fant molt faixuges de soportar, vaig a fer-li una visita. Algun cop he trovat un monjo vellet que resta assentat una bona estona en la capella . Hem fet una xarredeta . La seva bondat i l’experiéncia que li ha donat la vida ,son en les seves paraules.Fa bo.. escoltar-lo.

Mols cops miró als ulls d’aquell homé penjat a la Creu i en la seva mirada no trovo retrets i si comprensió . l’artista que va fer aquella imatge ,potser va pensar que mols creients o no creients , tindrian la necessitat de trovar-se en aquella mirada .

Que la pau sigui en el camí !!.
Ah!! desitjo que la caminada hagi estat força compartida per un bon grapat de caminants ,a pesar del fred tant viu dels ultims dies.

Namaste!! Nuria

2 Carles { 11.30.08 at 3:38 pm }

És clar, són un ajut,… és cert… qui no ha estat envaït per un èxtasis davant d’una icona bizantina o un paisatge natural ?, qui no ha estat seduït per l’encanteri d’una música profunda ?,… qui no ha estat transportat per l’aroma del pa torrat o de …, qui no ha estat abstret per la tendresa d’una pell nua o pel confort dels llençols nets que esperen abraçar-te… però els homes és confonen mestre i elaboren ídols d’allò que tant sols és un senyal per arribar a la seva presència i es perden, en els sentits, en els ídols siguin de la mena que siguin i acaben confonen com sempre he dit, el dit amb la lluna.

Les religions haurien de ser plataformes d’alliberació i sovint s’han convertit en noves presons, en noves construccions egòtiques. És per això que he volgut donar un toc d’alerta a una dita que d’entrada ens pot semblar preciosa en la seva senzillesa, perquè tot és una gràcia de la Unitat.

El camí cap el Déu – Amor – Veritat l’hem de veure com un doble camí que ens acosta a Déu – Infinit. Un és el camí cap a la interioritat humana i l’altre cap a l’exterioritat, en el sentit de la contemplació del món. Però aquesta contemplació, crec que ja n’he posat èmfasis al llarg d’aquest viatge, és una contemplació que exigeix superar la dualitat subjecte – objecte, en el sentit que el contemplatiu s’uneix a la realitat que contempla, fins el punt en que la realitat del seu ego es desfar i s’arriba a fusionar en l’objecte contemplat. En l’experiència mística, les fronteres del jo es dissolen. El místic viu totalment unit a la realitat –altra, que com a tal, deixa de ser altra, per comprendre’s com a pròpia. Santa Teresa d’Àvila ho expressa amb aquell famós vers: “ Vivo sin vivir en mí y tan alta vida espero que muero porque no muero”

Per tant tot i haver posat l’alerta, no negaré pas que l’espiritualitat il·luminadora es trobi també en una comprensió de la unió de Déu i l’home a través de l’experiència del món. Crec que cal combinar els dos camins per una sana unió i no perdre’s en cap d’ells, recordeu, sempre enllà, més enllà.

Bon camí!
Bon treball!

Bona mirada! M’agrada les mirades en diàleg!, totes les imatges parlen de Déu (veritat ), i tot serveix per venerar i donar gràcies. Gràcies!

Quin món oi!, tant ric i divers, tant apassionant!, que bonic tenir tant per fer!

Avui l’apunt musical no podia ser altre, que venerant en el bon sentit de la paraula al mestre Bach, la seva preciosa Cantata catalogada BWV 61 del I diumenge d’Advent. A gaudir-la:

Bach. Cantata BWV 61. 1

http://www.youtube.com/watch?v=RopHXxDAAZM

Bach. Cantata BWV 61. 2

http://www.youtube.com/watch?v=lj0OCERJrDQ&feature=related

Bach. Cantata BWV 61. 3 “Komm Jesu, Komm zu deiner kirche”

http://www.youtube.com/watch?v=nAJBjfbT2Yo&feature=related

Bach. Cantata BWV 61. 4 “Siehe, ich stehe vor der Türe und klopfe an”

http://www.youtube.com/watch?v=Y5jDF_OHKas&feature=related

Bach. Cantata BWV 61. 5

http://www.youtube.com/watch?v=w8L4_1D3tYk&feature=channel

Bach. Cantata BWV 61. 6

http://www.youtube.com/watch?v=8kVOw4lKt3o&feature=related

Bon viatge!

Leave a Comment