Random header image... Refresh for more!

Diari espiritual, un any amb Gandhi

Avui, 4 de gener: “Amb mi sóc molt exigent, però envers els altres sóc molt liberal“.

Llegint el relat de la seva vida, que ès el seu camí, el Mahatma va demostrar que en quan a exigència personal, esforc i voluntat, molt pocs poden situar-se al seu nivell. I sempre amb una actitud de respecte cap als altres, humilitat, saber perdonar…que implicava fins i tot als seus enemics o contrincants, i els obligava a reflexionar sobre si les seves opinions i postures no tenien punts de feblesa o error, i aquest era la gran força d’en Gandhi, intentar un consens o convenciment. Autoexigència, coherència, respecte a la llibertat dels altres, pau interior, reflexionar i actuar, imaginació i flexibilitat, sacrifici, dejuni…sempre amb la mà estesa, i la no violència s’escamparà entre les persones i tindrem un món més just i habitable. Dic jo, eh?

La troballa d’avui: la Fundació Solidaritat UB, de la Universitat de Barcelona, que va néixer al 1996 amb la finalitat de fomentar valors de solidaritat, promoure la participació social i canalitzar accions de cooperació per al desenvolupament i per la defensa dels Drets Humans. Plena de treballs, cursos, estades, tallers, xerrades…molt recomanable!

Sigui útil! Salut!

2 comments

1 Carles { 01.04.09 at 7:11 pm }

😉 Que bona la dita d’Erich Fromm, de l’altre cantó de camí, si ho entenguéssim profundament, ens acostaríem a poder conjugar millor el verb estimar… bé, només era un incís, perquè aquests dies obro el bloc i apareix la dita i la llegeixo i dic, això no és d’en Gandhi, però quanta saviesa. Quina riquesa de pensadors.

Avui en Gandhi ens fa partícips també d’una lectura d’estimació, de tolerància, de respecte, de comprensió. Només és a tu mateix amb qui pots ser molt exigent, a qui pots posar els llindars a la mesura que creguis convenient. Tu et passes la teva pròpia factura, però exigir als altres allò que tu fixes, que tu creus, que tu designes, que tu sents, és una imposició. I per aquells que no els estigui bé el que fan els altres, ningú els diu que estiguin obligats a compartir aquesta companyia. Tots som lliures i hem de donar llibertat. Com dic jo sovint: Sigues tu el responsable de la teva pròpia vida i tracta de canviar tu, en comptes de voler que canviïn els altres, sinó el dolor està servit.

Si tothom obres com en Gandhi, penso que el món seria un paradís. Però no és així, perquè hi ha persones tant poc exigents, en segons quins àmbits que com a membres d’una societat, cal demana’ls-hi uns mínims per poder conviure. La llibertat total en un àmbit social és una fal·làcia, la meva llibertat acaba on comença sovint la de l’altre. Dins la nostra societat la llibertat està limitada constitucionalment, ja que tot i tenir drets, també tenim deures. I això no és dolent, és bo. El que cal és anar millorant el dret i el deure constitucional. No obstant això, i anant a un àmbit molt més pròxim, cal ser molt lliberal i només posar-te a tu mateix les mesures. Perquè és a través d’elles que et construeixes, per això te les poses, per això te les exigeixes. Cap als altres és molt millor deixar-los que exerceixin la seva pròpia autonomia que es basa en una autorealització que té sentit per a la persona, però que no té perquè tenir-ho per nosaltres. Per tant els altres han de poder fer les coses a la seva manera, sense ser preconcebuts, interpretats i jutjats per nosaltres.

Al concepte d’exigència hi podríem relacionar el de voluntat i per tant podríem dir que l’home ha de tenir llibertat per poder optar i voluntat per fer camí. Ambdues són importants i la voluntat la podem veure com una força interior que t’empeny a construir i que gràcies a la llibertat d’optar, pots ser creatiu.

Gandhi era un home compromès, per això era tant autoexigent, sense aquesta tenacitat no hagués arribat on va arribar, però alhora era lliberal, perquè lluitava per les llibertats i la independència dels pobles i de les persones. Com podeu veure en aquest camí per ser un apòstol de la no-violència cal una justa i correcte mesura d’aquests dos conceptes.

Bon camí!
Bon treball!

😉 ei, veig que també hi hem relacionat la voluntat. Bo, bo. I el primer article interessant, sempre ens hauríem de fer una bona autocrítica, aquesta és una i bona mesura de l’autoexigència. Ah! i que no sigui desmesurada no obstant, això tampoc, perquè us ho dic per experiència, vaig conèixer un Carles que avui ja fa malves que no en tenia mesura i patia com un comdemnat! Tot i haver pres mesures, segueixo sent partidari que és millor pecar per ser autocrític que per no ser-ho. 😉 Penso que és un bon camí per anar cap aquest terme que últimament s’utilitza força, el de l’excel·lència. M’agraden les paraules de l’Enric Roca: “L’exigència moral comença per un mateix i ha de ser el natural company de viatge de la voluntat i l’ambició, de la seriositat en el treball, d’allò que alguns presumien que tenia el poble català com a virtut, i que consistia en voler fer la feina ben feta.”

Uau! Dius bé, dius bé, quin final de comentari.

Tornar a caminar amb Arcadi Oliveres, una delícia!

Bé, ara l’apunt musical d’una autoexigent rigorosa. Avui he escoltat el Concert per violí i orquestra en Re major, opus 61 de Ludwig van Beethoven que va ser tocar per Anne-Sophie Mutter, a la sala daurada de la Musicverien de nou, una violinista excel·lent, ella si que arriba a l’excel·lència, per ser tant autoexigent. Al final del concert ens ha regalat la sarabanda de la partita en re menor de Johann Sebastian Bach. I per qui s’ho hagi perdut li duc a casa aquesta crack de la música. Escolteu quina tonalitat sap treure del seu Stradivarius! No té preu, a part de ser una persona que havent arribat a les cotes més altes d’èxit, fa una aportació important de temps i diners, a la Anne Sophie Mutter Foundation, pels joves estudiants de música de tot el món. Recordant així que ella un bon dia també va ser ajudada. Un exemple de dona.

http://es.youtube.com/watch?v=Qygn5lXWlQ0

Bon viatge!

2 Carles { 01.04.09 at 7:17 pm }

Per qui li hagi agradat, us he trobat un fragment del concert. Uau!!!

Fantàstic!

http://es.youtube.com/watch?v=Xn9-M1tZyIo&feature=related

Anne-Sophie Mutter !

Leave a Comment