Random header image... Refresh for more!

Diari espiritual, un any amb Gandhi

Avui, 21 d’abril: “La nostra contribució al progrés del món consisteix en posar ordre a casa nostra“.

El progrés del món ara és indissociable del concepte de sostenibilitat i desenvolupament sostenible, i va lligat també a la globalització i la multiculturalitat. Jo interpreto el missatge d’avui, com que cal fer nostres, interioritzar la realitat, possar-hi ordre diu ell…tot aquest canvi d’època que ens toca viure, per poder reflexionar i actuar en conseqüència, en el nostre fer de cada dia.

Una troballa plena de sensibilitat, un bloc escrit per una dona jove que tracta temes diversos, entre ells el de la utopia…recomanable. I tampoc podia faltar, si parlem d’utopia, la referència a Enric Gil, i el seu treball sobre Ernst Bloch: repensar la utopia, profund i reflexiu.

Sigui útil! Salut!

1 comment

1 Carles { 04.21.08 at 8:11 am }

La nostra contribució al món consisteix en començar a tenir unes bones bases, fonamentades en virtuts que siguin transparents a Satyägraha i Ahimsa.

El mestre ens cita casa nostra, i jo hi al·ludeixo diferents cases que ens corresponen a mesura que som capaços de contenir en nosaltres més responsabilitat.

La primera de totes, la primera capa de la ceba, som nosaltres, el nostre interior i tots els aspectes que ens configuren. Després podríem veure el nostre entorn més immediat d’éssers estimats que ens acompanyen en el viatge i aquest entorn es va fent més extens, món laboral, barri, ciutat, associacions, institucions, nació, nacions unides, nostra nau terra, via làctia, univers, universos,…
La part contribueix en el tot, és raonable.

Quan l’ordre és establert, hi ha possibilitat de progrés, de continuar, perquè hi ha una base coherent i estructurada de la qual es parteix . Què és el progrés ?, la capacitat d’ avançar en un grau superior, d’anar més enllà en positiu, d’expandir-se. Així doncs un ordre implícit, és la primera condició per poder establir una ruta de creixement. Un sinònim d’ordre seria harmonia amb el conjunt que et comprens i per tant, si progressar és expandir-se, anar més enllà, introduir nous elements, caldrà anar-se harmonitzant amb ells a mesura que aquests entrin i agafin la totalitat que tu ets i/o de la que formes part.
Hem d’ordenar-nos sempre, si realment volem progressar, perquè en cada introducció d’un nou element, el sistema necessita arribar a un nou ordre implícit i així és va fent més gran i progressa.

Partir d’una bona base que permeti seguir harmonitzant tots els elements que s’introdueixin de nou, serà un aspecte fonamental pels bons resultats del viatge, per això l’educació és un eix tan important en les societats, perquè si aquesta és correcte ajuda a fonamentar unes bones bases, a partir de les quals, la persona pot seguir llur itinerari d’una forma harmònica i constructiva.

Important, l’autocrítica. Perquè he dit anar més enllà en positiu i una educació correcte. I què és això ? Poden ser tantes coses! Tornem als valors que triem per configurar-nos, en aquest cas Satyägraha i Ahimsa, dues cames fantàstiques per construir un progrés harmònic que porta concòrdia, pau i unió

El model de Xirinacs és avui, un bon instrument per educar-nos i ordenar-nos, per tenir unes bones bases per construir aquest progrés que el mestre al·ludeix.

I acabo amb un proverbi xinès que crec que ja vaig citar un dia, penso que resumeix plenament part del contingut de la cita d’avui:

Si hi ha llum en l’ànima, hi haurà bellesa en la persona.
Si hi ha bellesa en la persona, hi haurà harmonia en la casa.
Si hi ha harmonia en la casa, hi haurà ordre en la nació.
Si hi ha ordre en la nació, hi haurà pau en el món.

I l’altre part, l’acabo amb les paraules d’Enric Gil “ En l’home hi ha un desig per transcendir, per traspassar allò que ve donat, un desig per trobar la vertadera essència en l’horitzó, ja que “la vertadera gènesi no és troba al principi, sinó al final””.

Bon camí!
Bona ordenació! Recordeu netejar les latrines!

Leave a Comment