Random header image... Refresh for more!

Diari espiritual, un any amb Gandhi

Avui, 14 de juliol: “No és l’home que gaudeix dels plaers, són els plaers els que gaudeixen de l’home“.

A mi em porta a reflexionar sobre l’ús de l’oci, el temps lliure, les relacions personals i humanes, les aficions i habilitats de cadascú, etc…Crec que no anem pel camí adequat, de “ramat” diria jo, i de que “ens ho facin tot”, quan necessitem tants estris i sofisticacions per passar una estona divertida i alegre. Crec que cal un retorn a la música feta a casa, la dansa, les trobades per compartir de cor, la cuina compartida, l’encant del mar o d’un cim en una posta de sol…em sembla a mi,eh?.

La troballa d’avui, ve de Girona, i és una passada de web que tracta el tema de la solidaritat, feu click aquí.

Sigui útil! Salut!

5 comments

1 fenix { 07.14.08 at 12:27 pm }

Voldria compartir en vosaltres una experiencia enrriquidora ,que fá referencia a la reflexió d’avui d’en Joan .

Les trovades per compartir de cor……… ,una finestra a la esperança de que la vida te continuitat encara que tinguis el teu interior trencat amb bocinets ….. Unes quantes persones amb la necessitat de compartir … de coneixer el cel estrellat ,i ganes moltes ganes de tornar a sentir la capacitat de sonriure i perque no ? de riure . Sorprén trovar l’energia per gaudir del plaer de la companyia , sorprén la sensacio de que s’han oberts portes i finestres cap a descubrir que estas viu , i sorpren la capacitat de tornar a retrovar emocions ,sentiments
i per d’amunt de tot ,el cor ple d’agraiment i d’amor profund cap
els altres per ser en aquells moments al teu costat .
Sense estris i sostificacions .L’estri es el nostre interior,
saber gaudir del present ,perque … pot ser que ….
,no tinguis cap més moment com el viscut, no obstant per sempre resta en el teu cor, en aquell raco que obres quant la nostalgia i l’anyorament trucan la porta.
Compartir !! hi ha plaer més sencill i a l’abast de la ma.

Gracies !! per sempre .
En quant a la dita d’avui ….”son els plaers els que gaudeixen d’els homes “. ???

Bon camí!
Bona setmana!! Nuria

2 Carles { 07.14.08 at 11:59 pm }

Ostres! Avui el mestre ens instrueix de debò, tant, que potser jo no en sóc expert encara per fer el comentari, perquè respecte a aquest tema encara n’he d’aprendre molt. Intentaré explicar des de la meva petitesa per on crec que va. Penso que Gandhi utilitza la paraula plaer en un sentit pejoratiu, tot allò que sedueix la consciència i l’atrapa en maya, en la il·lusió. Recordem que era un home molt auster i que bevia del nèctar de la saviesa dels Veda, on el control dels sentit és un aspecte que cal destacar en l’aprenentatge d’alliberar-se de tot allò que és superflu i que et desvia de seguir concentrat en la tasca de fer-te un amb ell.

A continuació posaré algun text que vagi en aquesta direcció:

Més enllà dels sentits hi ha la ment (manas),
més enllà de manas hi ha l’intel·lecte(buddhi),
més enllà de buddhi hi ha l’atman en l’home,
i més enllà d’aquest hi ha alló no manifest.
Més enllà d’allò no manifestat hi ha el Purusha,
que tot ho penetra i que no pot ser definit.
L’home que el coneix troba l’alliberament
i aconsegueix la immortalitat.
Katha U. 6.7-8.

Quan els cinc sentits i
la ment (manas) estan callats i fins
l’intel·lecte (buddhi) reposa en silenci,
llavors comença el Camí suprem.
Aquesta quietud constant dels sentits
s’anomena Yoga.
Katha U. 6.10

L’arc és el sagrat Om,
i l’atman, la sageta; Brahman, el seu blanc.
Així com la fletxa es fa una amb el blanc,
que sigui el teu atman, u amb Brahman.
Mundaka U. 2.2.4.

Bé, trobaríem multitud de texts, en qualsevol disciplina espiritual, que en posa en guàrdia sobre els plaers. Sé que es parla en ells, de nivells diferents, però… i aquí Pantajali em renyaria dient-me t’equivoques Carles, per això no sé si dir el que penso, perquè és massa agosarat i un camí segons els ensenyaments equivocat.

Va, m’atreveixo, jo penso que la línia espiritual que marquen els texts són bones i ens alerten sobretot de les desviacions. Cal dit també que hi ha diferents camins per poder fer i que cadascú ha de triar el seu. Dit això, jo considero que puc dur una ètica espiritual profunda sense necessitat de renunciar als plaers dels sentits, en quan aquests signifiquen per mi l’expressió de Déu en la físicalitat.

I ha moltes raons per posar en guàrdia els deixebles, monjos,… sobre el control dels sentits i dels plaers, però penso que en el fons és veure i creure en la debilitat humana. Jo penso que cal viure la totalitat de la que estem fets i això implica tot. L’home ja ha viscut massa temps haver de triar o el món mundà o l’espiritual. Jo no trio, opto per les dues opcions, és el meu camí, encara que Pantajali em diu, t’estàs equivocant, Carles.

Bé, doncs potser m’estic equivocant i mentre opto per aquesta opció et seguiré estudiant profundament per veure si realment estic en l’error.

Ho deixo aquí que per variar ja m’he allargat massa i queden pocs minuts pel canvi de dia. Què pocs, 1 minut! I encara no t’he llegit Joan!

Bon camí!
Bon treball!

3 Carles { 07.15.08 at 12:08 am }

Ostres! A mi també em sembla així! T’expliques tant bé. Molt bé la troballa d’avui, bé, d’ahir a hores d’ara per mi. M’encanta la teva manera d’aterrar, jo me’n vaig massa enllà i tu, toques la quotidianitat més fresca i de casa, a veure si n’aprenc tenint un mestre com tu.

Bones! Ja saps…

4 Carles { 07.15.08 at 12:17 am }

Contestant a fènix:

Sí, són els plaers els que gaudeixen dels homes, dels homes que han perdut la direcció del camí i es queden en el plaer. El plaer no ha de ser un fi, és un mitjà en tot cas per experimentar la consciència d’infinit, però com molt bé he dit, Pantajali no estaria d’acord amb mi. Gens d’acord, oposadament en contra de mi. Miraré d’entendre’l i de comprendre’l millor, me n’he d’anar a estudiar-lo, a veure si així i amb una mica de la seva paciència, em fa conèixer el meu error.

Fins d’aquí unes hores passejant pel camí, del mig!!!

5 fenix { 07.15.08 at 10:20 am }

Com diu en Carles !Ostres! la curiosistat m’ha fet buscar a Pantajali i de moment em quedo amb els comentaris i la savièsa d’en Joan id’en Carles .Miraré d’aprendra amb mestres més propers ,més entenadors .

Amb la meva modesta opiniò ,,mols cops el plaer
de compartir , ha estat el mitja que ens a portat el soseg i
a retrovar la pau. No obstant els que som novells amb experiencies en que el control de la ment es basic per trovar el camí ,del mig, necessitem de la nostra paciència i la dels altres ,perque la nostre ment es desvia cap a les boreres del camí i que façil es caure per el cingle .

Gracies a tots dos ,caminants ,es util!!

Leave a Comment