Random header image... Refresh for more!

Diari espiritual, un any amb Gandhi

Avui, 19 d’agost: “Si hom està en un destret, la clau de la felicitat la trobarà en el treball“.

Avui fins i tot aprendrem vocabulari, ja que tot i que la vida ens dona situacions angunioses i sovint ens veiem perduts, fem servir poc sovint la paraula destret per expressar-ho…però benvinguda sigui. Però no divaguem, i centrem-nos en la frase d’avui i veurem com el Mahatma ens dona una de les claus de la felicitat, malgrat sembla que tothom desitgi avui jubilar-se, que és el gust pel treball ben fet, i l’amor a la feina que un fa a la vida. Crec que un dels encerts per ser feliç és tenir una feina que t’agradi, que tingui un sentit i que t’ompli el cor i el cap…quina sort tenim els afortunats que ens passa això!.

La troballa d’avui: un itinerari turístic pels amants del senderisme i l’excursionisme, els 3 monts, una passejada des del Montseny, passant per St.Llorenç del Munt-Moncau fins a Montserrat, apte per a tots els públics i plena de racons preciosos, història i vida. Molt recomanable.

Sigui útil! Salut!

3 comments

1 Carles { 08.19.08 at 11:55 am }

En Gandhi és un home cultivat en les Upanishads i la Baghavad Gita, tal com se’n pot desprendre d’aquesta dita, ja que podem observar el coneixement de la teoria de les tres gunas. Ens diu, si et trobes en un estat tamàsic, perquè destret és una angúnia d’una gran necessitat, passat a l’estat rajístic, el treball, el moviment i, així t’alliberaràs de l’estat anterior. Més endavant, si estiguéssim al seu costat i haguéssim estat treballant força, ens diria probablement, i ara vés a meditar, pregar, contemplar la natura,… vés a l’estat sàtvic.

En la dita d’avui es capta perfectament de quines fonts bevia i és que són fonts d’una saviesa infinita. Així doncs a nivell psicològic podem desprendre d’aquesta saviesa espiritual, si et trobes angoixat, amb peresa, negatiu, inactiu, deprimit, adormit,… (tamas),… mou-te, posat a treballar, fes alguna activitat,… (rajas)…, però no et quedis en ella, busca en ella la concentració, la meditació en l’acció, la tranquil·litat, el silenci,… (satwa)…, i un cop hagis arribat aquí, busca perfeccionar més satwa, per poder-te finalment alliberar de tota noble acció o no acció, per no perdre’s en aquest estat de puresa.

Doncs bé, ja sabem doncs que en aquesta creació hi ha un triangle de forces que estant funcionant sempre i que són les responsables de la nostra existència i del nostre funcionament. Un triangle com hem vist format per un aspecte d’inèrcia (TAMAS), un aspecte dinàmic (RAJAS) i el tercer aspecte que el podríem definir com l’equilibri (SATWA)

En el nostre fer de cada dia, hem de saber des d’on estem funcionant, per anar polint i purificant tot el què som i tots els plans de consciència que ens constitueixen.

Per tant, complim la nostra sadhana amb constància i sense aferrament a l’acció del nostre deure, doncs l’home sense aferrament, compleix l’acció i arriba a trobar la veritat suprema. (Baghavat Gita, III, 19.)

Bon camí!
Bon treball!

Molt bé Joan “les claus de la felicitat, malgrat sembla que tothom desitgi avui jubilar-se, és el gust pel treball ben fet, i l’amor a la feina que un fa a la vida. Crec que un dels encerts per ser feliç és tenir una feina que t’agradi, que tingui un sentit i que t’ompli el cor i el cap…quina sort tenim els afortunats que ens passa això!.” És cert, i com dic jo, és absurd jubilar-se, perquè com més temps fem aquesta feina, més capacitats n’estem de fer-la. El significat de la jubilació l’hauríem de fer desaparèixer de la nostra societat, quantes persones és perden i moren per deixar de ser actius en allò que els omple i dóna sentit a les seves vides. Com dius el més important seria que tothom trobés aquesta feina, segur que llavors la jubilació és veuria d’una altre manera. I també important trobar un equilibri entre la feina i l’oci. Entre l’activitat i el descans.

Dit això, penso que qui vulgui jubilar-se, que ho faci, també estar bé segons la feina que puguis estar fent, o perquè vols fer un canvi en la teva vida. El que si és important és no jubilar-te de la vida que és el què passa sovint quan hom es jubila, és jubila de tot i s’adquireix una mentalitat de final. Catàstrofe! Quin destret!

Caram quina ruta, si es fa en 6 dies encara, perquè de cop jo no tinc les capacitats físiques per fer-la. Un itinerari fantàstic. Del Montcau a la Mola de Sant Llorenç ja l’he feta la caminada i és realment preciosa, al mig del camí podeu parar-vos a beure a la font Flàvia i contemplar la vista a la bauma dels Òbits. Els caminants del bages podeu començar la caminada al coll d’Estenalles.

Feliç caminada!

2 fenix { 08.19.08 at 11:57 am }

Uiiiii!! avui Joan ,si que m’has posat en un destret …
Voldria dir tantes coses referents a la feina ben feta
que …… com començar ?
Res millor que aquesta frase ,que has escrit .
“Crec que un dels encerts per ser feliç és tenir una feina que t’agradi, que tingui un sentit i que t’ompli el cor i el cap…quina sort tenim els afortunats que ens passa això!.”

Pensar que la feliçitat, per una feina ben feta ,es la seva companya en el camí dels estels ,és una de les claus per continuar la seva tasca I tenir soseg els que restem aqui.

Voldria saber dir tantes coses ….tantes ,que he pensat que hi ha una paraula en la que podem incloure : la responsabilitat, per fer bé la feina ,la tendresa en el tracte ,el seny per saber
discernir . Per mi la paraula és AMOR. Crec jo eh ?
Podem posar-hi amor al fer una simple escalivàda ,també
en preparar la roba per anar a treballlar ,en regar les flors,
recollir fruits de l’hort , visitar a un malalt, programant una
maquina uffff…… tot .

Avui cal una abraçada per tothom , tampoc pot faltar:
BON TREBALL !!
Bon camí.
La finestra oberta cap a racons estimats , Gracies . Nuria

3 fenix { 08.19.08 at 4:08 pm }

Uffff. Carles,deconexia el significat de destret ,he buscat al diccionari i… he trovat .destret= apuro,agobio,.
Com sempre he aplicat el terme de la simplicitat i apa… llegim el teu magnific comentari i que és trova:
Una explicació sávia de destret i al mateix temps molt entenador el triangle de les tres forçes .(Tamas) (Rajas)
(Satwa ). Es util !! per anar fent el camí amb un xic més d’equilibri . Gracies . Nuria i Cia.

Leave a Comment